DW По българското Черноморие има недостиг на квалифициран персонал - това се

...
DW
По българското Черноморие има недостиг на квалифициран персонал - това се
Коментари Харесай

Чужденки за живота си в България: Тук е занемарено, но много ни харесва

 DW По българското Черноморие има дефицит на квалифициран личен състав - това се твърди от години. Защо тогава не доведем хора от Украйна, Беларус или Молдова, питат някои. Всъщност такива към този момент има. Лариса, Евгения и Альона да вземем за пример, които работят на рецепцията в дребен туристически комплекс на северното Черноморие, предава " Deutshe Welle ".

Украинката Лариса е от Хмелницки и към този момент от 23 години живее в България. Всяка година се връща в Украйна, където прекарва по няколко месеца.  " На две страни живеем, " както споделя тя самата. Омъжена е за българин, двамата имат една щерка. Дали в България печели по-добре, в сравнение с в Украйна? " Не бих споделила ", предпазливо дава отговор Лариса.

Лариса: " България е занемарена "

Нейната сънародничка Евгения Василева - и тя омъжена с две деца - също счита, че заплащането не е решителен фактор. " Ако има хубава работа, и в България, и в Украйна може да се печели добре ", казва тя. " Много ми харесва работата, неприятното е, че не е целогодишно, а единствено за лятото ", допълва Евгения.

А дали България има капацитета да притегли повече украинци, които биха желали да работят и живеят тук? " Зависи от коя част на Украйна. Може би да ", колебливо дава отговор Евгения.

Лариса харесва България поради хубавото време и морето. Харесва ѝ и това, че българите " ценят своята история ". А Евгения споделя: " В България най-вече одобрявам природата и хората. За политиката не мога да приказвам, тъй като не разбирам. Тя не е моята политика. "  В дребното обитаемо място, където живее, тя се тревожи най-много от равнището на опазването на здравето и образованието. " Това е най-важното за моите деца ", уверява ни Евгения. " В големите градове нещата несъмнено наподобяват иначе ", прибавя тя.

Альона Филатиева, която е родом от Брест в Беларус, се безпокои от политическата конюнктура в България, а на Лариса не ѝ харесва, че страната наподобява занемарена. " Особено що се касае до непорочност ", уточнява тя. Но белким в Украйна е по-чисто? " Разбира се! Хмелницки е най-чистият град, който съм виждала ". 

Лариса счита, че с цел да се усъвършенства туризмът по българското Черноморие, би трябвало преди всичко да се промени отношението към хората. Независимо дали си румънец, дали си украинец, или си българин. " И обслужването да се държи на едно обикновено, качествено равнище ", добавя тя.

Альона приказва за туристите с доста повече благосклонност: " Хората са пристигнали на отмора, носят положително въодушевление, не ни основават проблеми, " споделя тя.

Какво описват за Украйна и Беларус?

И трите живеят в България над 20 години, само че не са прекъснали връзките си със своите страни. " В момента в Украйна не е доста хубаво, само че хората въпреки всичко живеят, работят и учат ", споделя Женя и прибавя: " За войната там даже моите родственици са на различно мнение. Едни споделят, че отговорни са украинските националисти, други пък - че руснаците са влезнали, с цел да вземат властта. Аз персонално не мога да преценява, не съм там и не знам. "

Лариса също се вълнува от събитията в Украйна. И също се затруднява да изясни протичащото се: " Това не е за една минута отговор. Важно е по какъв начин стартира. А сега е ясно - Украйна против Русия, естествено. "

И Альона следи деликатно протичащото се в Беларус. Тя избира да се осведоми от първа ръка, а не толкоз от медиите: " Разказват ми моите близки какво става - майка ми, моята другарка, която живее безусловно против президентската резиденция в Минск. Хората в Беларус желаят да живеят отново в това успокоение, което е било построено от нашия президент в продължение на години. Новите трендове в страната не водят до нищо и хората желаят това да спре и да живеят както преди. "

Лариса споделя, че в България поддържа връзка с доста други хора от Украйна, Беларус и Молдова - както туристи, по този начин и личен състав по Черноморието, пък и хора, накупили тук парцели. " Имаме си собствен личен " Съветски съюз ", майтапи се тя. А общуването им протича на съветски: " Защото ние по този начин сме научени на мислим. Пък и това е интернационален език, въпреки всичко. "

Потвърждава го и Альона: " Нашите сънародници от Украйна, Беларус, Молдова - много си поддържаме връзка между тях. Говорим единствено на съветски. И у дома пазим майчиния език. Моите момчета между тях приказват обаче на български. " В Беларус тя работела като учителка, преподавала на беларуски, само че у дома говорели на съветски. Украинката Евгения добавя: " Аз към този момент съм 20 години тук и освен приказвам, само че и мисля на български. "

Трите симпатични и усмихнати дами се усещат добре в България. Пък и тази година сезонът по Черноморието е по-добър от миналогодишния, споделят те. Дали нещо им липсва? Альона дава отговор от свое име, само че същото евентуално важи и за нейните колежки: " Много дълго време ми трябваше да привикна, че не съм в моята страна. Все желаех да се върнем с моето семейство в Беларус. Но в този момент към този момент в България се усещам вкъщи си, това е най-хубавото. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР